czwartek, 14 lipca 2011

PLACEK TRUSKAWKOWY

PLACEK TRUSKAWKOWY

BISZKOPT, SKŁADNIKI:

6 jaj
6 łyżek wody
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia


SPOSÓB WYKONANIA:

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać wodę i zmiksować na sztywną pianę.
Następnie dodajemy cukier  i dobrze miksujemy. Do ubitych białek dodajemy żółtka i ponownie miksujemy.
Do ubitych jajek dodajemy stopniowo obie mąki i proszek do pieczenia przesypane przez sitko, delikatnie mieszamy warzechą. Piec w temperaturze 180 stopni C około 20 minut.


BUDYŃ:

0,5 litra mleka
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki


SPOSÓB WYKONANIA:

Pół szklanki mleka rozrobić z mąką i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Jak się zagotuje mleko wlać do niego mieszankę. Dobrze wymieszać i gotowe.


MASA TRUSKAWKOWA:

1,5 kg truskawek (mogą być mrożone)
3 galaretki truskawkowe lub wiśniowe


SPOSÓB WYKONANIA:

Truskawki zmiksować.
Galaretki rozrobić w jednej szklance wody i poczekać, aż stężeją.
Wlać galaretki do truskawek i zmiksować.
Włożyć na 10 minut wszystko do zamrażalnika.


WYKONANIE KOŃCOWE:

Biszkopt przekrawamy wzdłuż.
Na biszkopt wlewamy budyń. Następnie kładziemy drugą część biszkopta.
Na drugą warstwę biszkopta kładziemy zmiksowane truskawki z galaretką.
Na wierzch można wylać dwie galaretki.


Pyszny placek sezonowy oraz na każdą inną porę roku, gdyż można wykorzystać mrożone truskawki.
Polecam wykończyć galaretką, gdyż efekt jest zupełnie lepszy.

Czas przygotowania 130 minut.
Porcje 20 kawałków.
Stopień trudności dość łatwy.
Koszt to około 30 zł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz