środa, 29 czerwca 2011

Nalesniki z farszem mięsnym

Naleśniki z farszem mięsnym:

Ciasto:

1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki razem zmiksować mikserem. Następnie smażyć na oleju cienkie naleśniki

Farsz:

0/5 kg mięsa mielonego
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów
3 plastry ananasa z puszki
20 dag pieczarek
1 cebula
przyprawy:
pieprz, sól, oregano, chili, słodka papryka

Sposób wykonania:

Pieczarki i cebulę pokroić i podsmażyć na oleju.
Doda mięso mielone oraz pomidory z puszki wraz  z zalewą, smażyć na małym ogniu.
Odsączyć kukurydzę, fasolę oraz ananasa pokroić  w kostkę i dodać.
Wszystko doprawić przyprawami. 
Troszkę farszu odłożyć do sosu.
Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zawijać je jak krokiety. 
Następnie zwinięte naleśniki z farszem układać  w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.

Sos: 

1 szklanka mleka
1 cebula
20 dag sera żółtego

Sposób wykonania: 

Mleko zagotować i dodać do  niego odłożony farsz i dokładnie wymieszać. 
Sosem zalać naleśniki. 
Cebulkę uprażyć, ser żółty utrzeć na tarce i posypać tymi składnikami na naleśniki. 
Piec w piekarniku 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Czas przygotowania około 130 minut.
Porcje na 4 osoby.
Stopień trudności  dosc latwe.
Koszt około 25 zł. 
 
 . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz