wtorek, 28 czerwca 2011

owocowa tarta

OWOCOWA TARTA:

1 szklanka mąki
1/4 szklanki cukru
1/2 kostki masla
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 budyń waniliowy
bułka tarta
1 szklanka mleka 
szczypta soli
1 galaretaka
ok 0,5 kg owoców
(truskawki, mandarynki, kiwi, winogrono)

SPOSÓB WYKONANIA:

Mąkę i masło wymieszaj do jednolitej konsystencji, dodaj żółtka, cukier, sól i śmietanę. 
Dokładnie zagnieć ciasto. Następnie ciasto uformuj w kule i pozostaw na godzinę w lodówce.
Formę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na cienki placek i wyłóż na spód  foremki oraz lekko obłóż  brzegi.
Ciasto nakładaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż go np. dwoma sztućcami.
Piec należy ok 25 minut( nie więcej, można mniej) w temperaturze 180 stopni C, aż się zarumieni.
Następnie pozostawić do wystygnięcia.
W tym czasie ugotuj budyń z mniejszej ilości mleka niż w przepisie. Gotowy budyń wylej na tartę.
Umyj owoce i obierz je. Pokrój je w małe kosteczki, ułóż na budyniu.
Przygotuj galaretkę (w mniejszej ilości wody niż w przepisie) i pozostaw do stężenia, ale nie całkowitego. Polej nią owoce na budyniu i wstaw wszystko do lodówki do całkowitego zastygnięcia.


Czas przygotowania ok 150 minut.
Porcje dla 4 osób.
Stopień trudności łatwe.
Koszt ok 20 zł.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz