wtorek, 7 czerwca 2011

PLACEK NA KAŻDĄ PORĘ ROKU

Składniki:

2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka kefiru
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 jajka


Sposób wykonania:

Wszystkie składniki razem wymieszać. Białka ubić mikserem i dodać na końcu do ciasta. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. na ciasto dodajemy owoce (mogą to być np.: truskawki, jagody, jabłka lub rabarbar) według uznania.
Na owoce dodajemy kruszynkę.


Kruszynka:

0,5 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki mąki
Sposób wykonania:

Wszystko razem zagniatamy. Następnie dodajemy na owoce.
Placek należny piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem).


Czas wykonania z pieczeniem to 1 godzinka.
Porcji około 20 (z blachy o długości 40 cm).
Trudność łatwe.
Koszt max 20 zł.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz